Nerdevents Recensioner

Nerdevents Recensioner

Info om bloggen.

Vilket spel är bra? Vilken film är värd att se? Se vad våra skribenter säger! Alla recensioner är gjorda av nördar, för nördar :) Och alla recensioner är skribenternas egna åsikter.

Golem

BöckerSkapad av Katarina Hjärpe lör, augusti 18, 2018 21:13:21


Golem
av Isaac Bashevis Singer
illustrerad av Johan Egerkrans


Judarna i Prag på 1600-talet är illa behandlade och utsätts för både rykten och annan diskriminering. När greve Bratislawski spelar bort sina pengar och skuldsätter sig hos den judiske Reb Eliezer Polner drar han nytta av fördomarna. Han gömmer undan sin dotter Hanka och hävdar att det är Polner som har mördat henne.

Rabbi Leib vill hjälpa sin vän Polner och genom ett övernaturligt besök får han en fantastisk chans: kraften att skapa en Golem av lera.

Golem är en stark och lydig tjänare till att börja med, men den som har med en Golem att göra måste se upp. Ber du honom om fel saker kan det visa sig att han inte alls är så medgörlig längre.

Boken om Golem avslutas med en lista på varför Isaac Bashevis Singer skrev för barn. Först på listan står: ”Barn läser böcker, inte recensioner. De bryr sig inte ett dyft om recensenterna.”

Singer får ursäkta att jag skriver en recension ändå. Till mitt försvar tyckte jag verkligen om boken. Grundad som den är i judisk mytologi spänner den över både saga och verklighet. Falska anklagelser om ritualmord hörde tyvärr till sådant judarna utsattes för även i verkligheten och utan någon Golem att försvara dem. Detta skapar en resonansbotten åt historien som förstärks av Singers medryckande berättarförmåga.

Det blir också rörande när Golem börjar vilja bli mänsklig och förälskar sig i den föräldralösa Miriam. Här märks släktskapet med Frankenstein (som både är efterföljare till myten om Golem och föregångare till denna bok) extra tydligt. Andra av populärkulturens monster gör sig också påminda, som King Kong till exempel.

Johan Egerkrans tecknarstil torde vid det här laget vara bekant för de flesta svenska fantasyälskare. Hans illustrationer här betonar det magiska i berättelsen och han arbetar mycket med kontraster. Den långsmala stil som är hans signum märks bland annat i Rabbi Leib, vars långa skägg får honom att se extra trollkarlsaktig ut. Golem är stor och bred med ett ansikte som liknar seriefiguren Hellboy, medan lilla Hanka är rundögd och söt som Chris Riddells barnfigurer. Resultatet är strålande på alla fronter.

Det finns mycket få plumpar i protokollet. Här och var ställer jag mig lite frågande till översättningen, men det är bara ett ställe där det är direkt störande. När Golem vill bli människa säger han bland annat: "Golem vill konfirmeras." Konfirmeras? I en text så präglad av judisk kultur och där ord som "kaddish" och "cheder" lämnas oförklarade känns det helt bisarrt att plötsligt få ett kristet uttryck istället för "bar mitzvah", ett begrepp som väl de flesta läsare känner till.

Men på det stora hela är det en bok jag verkligen kan rekommendera.

Betyg: 9/10  • Kommentarer(0)